C贸偶, King, jak opinia niesie, jest mistrzem horroru. I w sumie po cz臋艣ci mog臋 si臋 z tym zgodzi膰, cho膰 nie powiem, 偶e czyta艂am jego 'prawdziwe' horrory. Jednak pisze w spos贸b, kt贸ry czasami nie pozwala mi spa膰 w nocy tylko czyta膰, czyta膰 i czyta膰 ;]
Nie mog臋 si臋 poszczyci膰 ogromem przeczytanych powie艣ci, jednak te kt贸re przeczyta艂am zapad艂y mi w pami臋ci i pewnie jeszcze kiedy艣 do nich wr贸c臋

Nie b臋d臋 si臋 rozpisywa膰 na temat ka偶dej ksi膮偶ki czy opowiadania kt贸re przeczyta艂am. Ze swojej strony mog臋 poleci膰 z czystym sumieniem "Zielon膮 Mil臋". Naprawd臋 niesamowita powie艣膰, ko艅c贸wka by艂a tak pe艂na emocji, 偶e omal nie zabi艂am matki, kt贸ra przysz艂a zapyta膰 czy nie jestem czasem g艂odna

艢wietna powie艣膰, kilka dni by艂am 'pod jej wp艂ywem', 偶e tak to ujm臋.
Ca艂kiem niedawno przeczyta艂am te偶 "Sklepik z marzeniami". Fakt faktem, troch臋 d艂ugo rozkr臋ca si臋 akcja, ale jak ju偶 dojdzie do kulminacyjnego momentu to zn贸w noc zarwana, tak ci臋偶ko si臋 oderwa膰

Cz臋sto wspominanym jego dzie艂em jest (czy mo偶e raczej s膮?) "Skazani na Shawshank". C贸偶, w sumie spodziewa艂am si臋 czego艣 innego, jakiej艣 masowej ucieczki skazanych, ale generalnie nie zawiod艂am si臋. Przyjemne opowiadanie nios膮ce nadzieje i ukazuj膮ce, 偶e nie musi by膰 tak 藕le, jak si臋 mo偶e wydawa膰.
Do tej pory jeszcze si臋 nie ba艂am czytaj膮c jego ksi膮偶ki, ale my艣l臋, 偶e sporo jeszcze przede mn膮

Ciekawa rzecz, bo od kiedy go czytuj臋 przesta艂y mi si臋 艣ni膰 koszmary xD
Zauwa偶y艂am te偶, 偶e King strasznie lubi uprzedza膰 o faktach. Czytasz sobie rozmow臋 dw贸ch przyjaci贸艂ek i nagle padaj膮 s艂owa: "Wtedy X po raz ostatni widzia艂a Y 偶yw膮." Troch臋 mnie to irytuje, wol臋 si臋 wszystkiego dowiadywa膰 po kolei, ale to w sumie powoduje, 偶e wci膮gam si臋 jeszcze bardziej kieruj膮c si臋 czyst膮 ciekawo艣ci膮

I generalnie pytanie do os贸b, kt贸re tw贸rczo艣膰 Kinga ju偶 troch臋 znaj膮 - cz臋sto (najcz臋艣ciej chyba w mediach) spotka艂am si臋 z opini膮, 偶e "L艣nienie" to najlepszy horror wszech czas贸w i og贸lnie najwybitniejsze dzie艂o Kinga. Osobi艣cie jeszcze nie czyta艂am, jednak znajomi, kt贸rzy ju偶 troch臋 '艂ykn臋li' jego powie艣ci, m贸wi膮, 偶e "L艣nienie" jest do艣膰 przereklamowane i s膮 lepsze dzie艂a. Jakie Wy macie zdanie w tym temacie?