Ostatnia wizyta: Obecny czas: Pon, 06 Wrz 2010, 21:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(贸w) ]  Id藕 do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomo艣膰
 Temat postu: Re: Stephen King
PostWys艂any: 艢ro, 03 Lut 2010, 13:23 
Mieszkaniec
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 艢ro, 23 Wrz 2009, 21:42
Miejscowo艣膰: Warszawa
King! :> facet ma 艂eb do horror贸w :D a filmy na podstawie jego dzie艂 s膮 calkiem dobre^^ mmm ja tam za swoja ulubiona ksiazke jego autorstwa uznaje "艁owce Snow".. po prostu uwielbiam:D a "Wielki Marsz" tez jest godny uwagi.. generalnie ksiazki Kinga warto znac.. i lepiej najpierw przeczytac "Lsnienie", a dopiero potem objerzec ten film...

Zavira

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Czw, 01 Kwi 2010, 16:43 
Osadnik
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 艢ro, 03 Lut 2010, 22:55
Miejscowo艣膰: najcz臋艣ciej Gda艅sk :)
King pisze bardzo dobrze, ale czasem powiela ten sam schemat- cz臋sto pojawia si臋 w jego ksia偶kach posta膰 pisarza uwik艂anego w jak膮艣 dziwn膮 histori臋. To zaczyna denerwowa膰 :/

Lubi臋 j臋zyk jego ksi膮偶ek, styl pisania i wymy艣lone przez niego historie. Naprawd臋 ba艂am si臋 czytaj膮c Misery, Worek ko艣ci, Stukostrachy, L艣nienie, Carrie.

Polecam tego autora, je艣li kto艣 lubi si臋 ba膰, tak jak ja :}

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Wto, 20 Kwi 2010, 19:01 
Osadnik
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: Pon, 19 Kwi 2010, 20:11
Miejscowo艣膰: Andrych贸w
Mam za sob膮 do艣膰 艣redni膮 "Desperacj臋", kt贸ra na pewien czas zniech臋ci艂a mnie do Kinga - by艂a zwyczajnie nudna i zbytnio mi si臋 d艂u偶y艂a. Jednak postanowi艂am si臋gn膮膰 po "L艣nienie" i to by艂a zdecydowanie dobra decyzja. Jestem zachwycona sposobem prowadzenia narracji, budowania napi臋cia i wnikania w psychik臋 bohatera. Jest sporo fragment贸w tak skonstruowanych, 偶e wr臋cz nie da si臋 oderwa膰 w tych momentach od ksi膮偶ki. Tylko zastanawiam si臋 nad jednym - skoro to jest horror, to dlaczego prawie w og贸le si臋 nie ba艂am czytaj膮c go. I to na dodatek czyta艂am t膮 ksi膮偶k臋 w do艣膰 wyj膮tkowych okoliczno艣ciach - przez prawie tydzie艅 by艂am kompletnie odci臋ta od 艣wiata z powodu 艣nie偶ycy czy w艂a艣ciwie - bardzo du偶ych i niespodziewanych opad贸w 艣niegu. Przy filmie te偶 si臋 w艂a艣ciwie nie ba艂am. Podejrzane.
Mam w domu jeszcze "Bastion", ale do艣膰 nieufnie spogl膮dam w jego stron臋, przera偶a mnie obj臋to艣膰. Musz臋 naby膰 kiedy艣 "Miasteczko Salem" albo "Carrie". Mam te偶 ochot臋 na "Mroczn膮 wie偶臋".

艢wi臋c膮 tryumf swych sza艂贸w pijackich i znoj贸w."

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: 艢ro, 28 Lip 2010, 14:22 
Osadnik
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 艢ro, 28 Lip 2010, 12:51
Jak dla mnie to GENIUSZ! Bez dw贸ch zda艅 jeden z najlepszych autor贸w wg mnie. Po przeczytaniu kilkunasty/dziesi臋cu (nie wiem ile dok艂adnie) jego ksi膮偶ek po prostu zakocha艂am si臋 w jego tw贸rczo艣ci. A gdy sko艅czy艂am Mroczn膮 wie偶臋 popad艂膮m w kingozachwyt xD Misz masz jaki tam zrobi艂 by艂 dla mnie po prostu nieziemski - no co tu du偶o si臋 rozpisywa膰 - geniusz i tyle :)

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Czw, 29 Lip 2010, 10:52 
Szlachcic
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 艢ro, 11 Mar 2009, 19:14
Osobi艣cie przeczyta艂em Miasteczko Salem i nadgryz艂em troch臋 L艣nienia.
Jestem w SZOKU po dzie艅 dzisiejszy i nie mog臋 spa膰 spokojnie.
Nie by艂bym w stanie nauczy膰 si臋 tak pisa膰

Image

G贸ra
Online Profil E-mail  

PostWys艂any: Czw, 29 Lip 2010, 14:45 
Osadnik
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 艢ro, 28 Lip 2010, 12:51
Jak czyta艂am Miasteczko Salem daaawno temu to ba艂am si臋 spa膰 sama w pokoju. Pami臋tam jak dzi艣, jak mama 艣mia艂a si臋 ze mnie, kiedy musia艂am mie膰 ci膮gle zasuni臋te rolety w oknach, bo si臋 ba艂am 偶e zaraz kogo艣 w nich zobacz臋 - mieszkam na pi臋trze...

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Pi膮, 03 Wrz 2010, 23:10 
Zmazik
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 艢ro, 01 Wrz 2010, 22:21
Miejscowo艣膰: Zuoty Stok
C贸偶, King, jak opinia niesie, jest mistrzem horroru. I w sumie po cz臋艣ci mog臋 si臋 z tym zgodzi膰, cho膰 nie powiem, 偶e czyta艂am jego 'prawdziwe' horrory. Jednak pisze w spos贸b, kt贸ry czasami nie pozwala mi spa膰 w nocy tylko czyta膰, czyta膰 i czyta膰 ;]
Nie mog臋 si臋 poszczyci膰 ogromem przeczytanych powie艣ci, jednak te kt贸re przeczyta艂am zapad艂y mi w pami臋ci i pewnie jeszcze kiedy艣 do nich wr贸c臋 ;)
Nie b臋d臋 si臋 rozpisywa膰 na temat ka偶dej ksi膮偶ki czy opowiadania kt贸re przeczyta艂am. Ze swojej strony mog臋 poleci膰 z czystym sumieniem "Zielon膮 Mil臋". Naprawd臋 niesamowita powie艣膰, ko艅c贸wka by艂a tak pe艂na emocji, 偶e omal nie zabi艂am matki, kt贸ra przysz艂a zapyta膰 czy nie jestem czasem g艂odna :P 艢wietna powie艣膰, kilka dni by艂am 'pod jej wp艂ywem', 偶e tak to ujm臋.
Ca艂kiem niedawno przeczyta艂am te偶 "Sklepik z marzeniami". Fakt faktem, troch臋 d艂ugo rozkr臋ca si臋 akcja, ale jak ju偶 dojdzie do kulminacyjnego momentu to zn贸w noc zarwana, tak ci臋偶ko si臋 oderwa膰 ;)
Cz臋sto wspominanym jego dzie艂em jest (czy mo偶e raczej s膮?) "Skazani na Shawshank". C贸偶, w sumie spodziewa艂am si臋 czego艣 innego, jakiej艣 masowej ucieczki skazanych, ale generalnie nie zawiod艂am si臋. Przyjemne opowiadanie nios膮ce nadzieje i ukazuj膮ce, 偶e nie musi by膰 tak 藕le, jak si臋 mo偶e wydawa膰.

Do tej pory jeszcze si臋 nie ba艂am czytaj膮c jego ksi膮偶ki, ale my艣l臋, 偶e sporo jeszcze przede mn膮 ;) Ciekawa rzecz, bo od kiedy go czytuj臋 przesta艂y mi si臋 艣ni膰 koszmary xD

Zauwa偶y艂am te偶, 偶e King strasznie lubi uprzedza膰 o faktach. Czytasz sobie rozmow臋 dw贸ch przyjaci贸艂ek i nagle padaj膮 s艂owa: "Wtedy X po raz ostatni widzia艂a Y 偶yw膮." Troch臋 mnie to irytuje, wol臋 si臋 wszystkiego dowiadywa膰 po kolei, ale to w sumie powoduje, 偶e wci膮gam si臋 jeszcze bardziej kieruj膮c si臋 czyst膮 ciekawo艣ci膮 :P

I generalnie pytanie do os贸b, kt贸re tw贸rczo艣膰 Kinga ju偶 troch臋 znaj膮 - cz臋sto (najcz臋艣ciej chyba w mediach) spotka艂am si臋 z opini膮, 偶e "L艣nienie" to najlepszy horror wszech czas贸w i og贸lnie najwybitniejsze dzie艂o Kinga. Osobi艣cie jeszcze nie czyta艂am, jednak znajomi, kt贸rzy ju偶 troch臋 '艂ykn臋li' jego powie艣ci, m贸wi膮, 偶e "L艣nienie" jest do艣膰 przereklamowane i s膮 lepsze dzie艂a. Jakie Wy macie zdanie w tym temacie?

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Sob, 04 Wrz 2010, 21:25 
Nios膮cy Kamie艅
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: Wto, 20 Lut 2007, 12:59
Miejscowo艣膰: Solstheim
A偶 sam si臋 sobie dziwi臋 dlaczego dopiero teraz si臋 dziwi臋 tym, 偶e widz臋 Kinga na Anduinie, skoro fantasy nie jest jego wiod膮cym gatunkiem literackim.... Jedn膮 ksi膮偶k臋 poza 'Mil膮' jego czyta艂em i szcz臋艣ciem zawiera艂a w sobie jakie艣 艣lady magii by艂y 'Oczy Smoka'. Fabu艂a ich do艣膰 dziwna, pokr臋tna i naci膮gana zostawi艂a g艂臋boka rys臋 na mojej opinii o autorze.

--== Z.O.N.A. - Czas Artefakt贸w ==--
S艂u偶bowo w Krakowie. Wracam ~17.09. W sprawach pilnych pisa膰 PW/SMS.
Od pa藕dziernika zn贸w na stra偶y porz膮dku w Anduinie.

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Sob, 04 Wrz 2010, 22:04 
Gospodarz W艂oski
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: Pon, 29 Pa藕 2007, 12:58
Miejscowo艣膰: Z艂oty Stok
No w艂a艣nie Mietku moim zdaniem Oczy Smoka to majstersztyk jakich ma艂o na tym 艣wiecie. Przecie偶 to najbardziej szablonowa fabularnie powie艣膰, jaka tylko mog艂a powsta膰. A King napisa艂 to w taki spos贸b, 偶e nie sz艂o od tego oderwa膰 oczu, przynajmniej w moim przypadku. Po prostu napisa艂 to tak pi臋knie, 偶e nie zwraca艂em uwagi nawet na to, 偶e fabu艂膮 by艂a w 100% przewidywalna od samego pocz膮tku. Mimo to ksi膮偶ka posiada wszystko czego jej potrzeba. Jest czarny charakter, jego przeciwie艅stwo, czyli bohater w pe艂ni pozytywny, jest mora艂 oraz dobre zako艅czenie. Genialna ba艣艅 w nowym wydaniu.

G贸ra
Offline Profil E-mail  

Wy艣wietl posty z poprzednich:  Sortuj wed艂ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(贸w) ]  Id藕 do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy to forum: Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w oraz 1 go艣膰

Nie mo偶esz zak艂ada膰 nowych temat贸w na tym forum
Nie mo偶esz odpowiada膰 w tematach na tym forum
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w na tym forum

Szukaj: